פרישה מוגדרת כניתוק יחסי עובד מעביד עקב:
• פיטורין/התפטרות
• יציאה לגמלאות בגיל 62.4 לאישה ו-67 לגבר (נכון לשנת 2023).
• יציאה לפנסיה מוקדמת עקב נכות רפואית לצמיתות של 75% ומעלה.
• פטירה, חלילה.
אין ספק שתהליך הפרישה ובמיוחד הפרישה לגמלאות, הוא תהליך מורכב, מבלבל ולעיתים גם מלא בחששות.
בתהליך הפרישה יש לקבל החלטות מיסוי מורכבות: מיסוי של מענקי פרישה ופיצויים מהמעסיק, של כספים חייבי מס הצבורים בקופות הגמל וגם של מיסוי הקצבה השוטפת. מתוך המורכבות הזו, חשוב מאוד שפורשים יתייעצו טרם קבלת ההחלטה עם יועץ מס המומחה בפרישה וזאת על מנת לנצל היטב את חוקי המס לטובתם ולהגדיל את הנטו.
בתהליך ייעוץ מס לפרישה נדרשים הפורשים כאמור לקבל החלטות לגבי מיסוי מענק הפרישה, פיצויים ותגמולים ולגבי הקצבה. מלבד הפורשים ומס הכנסה, מעורבים בתהליך גורמים נוספים כמו המעסיק, קופות הגמל/קרנות הפנסיה/חברות הביטוח בהן מנוהלים כספי הפורש וגם המוסד לביטוח לאומי, שישלם לפורש קצבה (אבטלה/אזרח ותיק).
תפקידו של יועץ מס לפרישה הוא לבנות תוכנית מיטבית למזעור המס תוך התחשבות בצרכי הפורש ומשפחתו ותוך הבנה מעמיקה של חוקי המס ותקנות קופות הגמל. בסיומו של התהליך יקבל הפורש את הנטו המקסימאלי – הן על הפיצויים ומענקי הפרישה, הן לגבי סכומים הנמצאים בקופות ובקרנות והן על הקצבה השוטפת.
מומלץ לפנות לייעוץ מס לפרישה כ-3 חודשים טרם הפרישה בפועל. פרק זמן זה מאפשר לפורשים להיערך מול קרן הפנסיה ולקבל מידע רלוונטי מהמעסיק ומהקופות השונות לצורך קבלת החלטות.
את הכספים המתקבלים עם הפרישה לפנסיה ניתן לחלק לסוגים שונים: תגמולים או פיצויים, כספי מעסיק או קופות, כספי הון או קצבה וכספי השתלמות.
לכל אחת מהקטגוריות (שחלקן חופפות זו לזו) קיימים חוקי מס רלוונטיים. לכן חשוב מאוד לפנות לאיש מקצוע הבקיא בכך אשר יידע לנצל עבורכם בצורה המיטבית את החוקים והתקנות ולמקסם את הנטו שתקבלו בסופו של דבר.
דוגמאות להחלטות שיש לקבל עם הפרישה:
פריסת מס
זוהי זכות שנועדה להקטין את סכום המס על הפיצויים ומענקי הפרישה. הפריסה מאפשרת לקבל את מענק הפרישה כסכום חד פעמי נטו לאחר ניכוי מס מופחת, כאילו המענק התקבל במנות ולא בבת אחת.
הרציונל מאחורי הטבת המס בפריסה: נכון שהפיצויים/מענק הפרישה הם חייבי מס, אך הם גם זכות שנצברה לפורש בהתאם למספר שנות עבודתו אצל המעסיק (ולעיתים מדובר בשנים רבות). לכן, לא הוגן שהפורש יחויב במס כעל הכנסה חד פעמית רגילה וגבוהה, משום שאז % המס יהיה לרוב גבוה יותר. מס הכנסה מאפשר לפורשים לקבל פטור ממס על חלק ממענק הפרישה ואילו את החלק החייב –לפרוס למס' שנים ובכך להוריד את נטל המס.
בגין כל שנת פריסה יש להגיש דוח שנתי לרשויות המס והן שיערכו את חישוב המס השנתי הסופי, כאשר ע"י ניצול נכון של חוקי המס, ניתן בשנות הפריסה אף לקבל החזרי מס ממס הכנסה.
רצף קצבה
ייעוד של כספי פיצויים הנמצאים בקופת גמל/ביטוח מנהלים/קרן פנסיה למטרת תשלום קצבה בעתיד. על כספים אלו אין חיוב במס כעת, אלא בעת קבלת הקצבה בפועל או אם הפורש יחליט למשוך אותם כסכום חד פעמי (חרטה מרצף קצבה). ניתן לשלב למשל, בין משיכה חד פעמית של פיצויים פטורים וייעוד לקצבה של הפיצויים החייבים במס והכל בהתאם לנתונים האישיים ולצורכי הפורש.
רצף פיצויים (רצף זכויות)
מתאים בעיקר למי שעדיין בגיל עבודה ומתכננים להמשיך לעבוד ופחות למי שפורשים לפנסיה. מדובר בהשארת כספי הפיצויים מהמעסיק הנוכחי בקופת גמל/ביטוח מנהלים/קרן פנסיה כך שיצטרפו לפיצויים שיופקדו ע"י המעסיק הבא. ניתן לדחות כך את התחשבנות המס על הפיצויים עד לסיום העבודה אצל המעסיק הבא (וניתן להמשיך ברצף פיצויים גם למעסיק שלאחריו). בכך מבטיחים שההתחשבנות העתידית במס תיעשה בהתאם לשכר, לתקופת העבודה הכוללת (מעסיק נוכחי והבא) לתקרות ולתקנות כפי שיהיו בעת הפרישה הבאה.
קיבוע זכויות
רלוונטי למי שהגיע לגיל פרישה וגם התחיל לקבל קצבה מזכה.
דמיינו שהמדינה נותנת לגמלאים אפשרות לנצל בפטור ממס כ-850,000 ₪ (נכון ל-2023) מתוך כלל כספי הפיצויים והפנסיה שלהם.
על הגמלאי.ת להחליט איך לנצל את סל הפטור הזה בצורה מיטבית – כמה ממנו לנצל כדי למשוך פיצויים פטורים ממס וכמה לצורך פטור ממס על הפנסיה השוטפת (או פטור על היוון של הפנסיה הזו). ההחלטה הזו צריכה להיעשות בזהירות וחשוב להתייעץ עם איש מקצוע המומחה למיסוי. ההחלטה מתקבעת – לא ניתן להתחרט עליה (אלא בתוך 90 ימים) והיא משפיעה על הסכומים החד פעמיים שמקבל הפורש ועל הפנסיה השוטפת שלו עד סוף חייו, נטו.
החלטות הקשורות לייעוץ פנסיוני בפרישה
החלטות המיסוי והפנסיה בפרישה קשורות זו בזו:
מאילו מוצרים ו/או כספים לקבל קצבה בדגש על סוג הכסף (פיצויים, תגמולים, קצבה מוכרת או מזכה)? האם כדאי לנייד סכומים ממוצר אחד (למשל ביטוח מנהלים או קופת גמל) למוצר אחר (למשל קרן פנסיה) לצורך קבלת הקצבה? האם כדאי להעביר חלק מהמוצרים לניהול של קופה אחרת? האם כדאי להוון חלק מהקצבה? וכמובן – להחליט על מסלול ההמרה לקצבה – החלטה שגם היא, בדומה לקיבוע זכויות, בלתי הפיכה.
כיום, יותר ויותר פורשים לפנסיה כשברשותם ביטוח מנהלים ו/או קרן פנסיה "חדשה" או "צוברת" וזאת בניגוד למי שנמצאים בפנסיה תקציבית או בקרן פנסיה ותיקה. ההבדל הוא שבביטוח מנהלים או בקרן פנסיה חדשה יש יותר גמישות בהחלטה על מסלול הקצבה – כמה מהכסף להמיר לקצבה, באיזה מסלול הבטחה לשארים/מוטבים ובאיזה מסלול השקעה.
כל ההחלטות האלו מתקבלות בשילוב עם שיקולי מיסוי ועם תהליך ייעוץ המס לפרישה ומרגע שהחליט הפורש על הסכום והמסלול להמרה לקצבה -לא ניתן להתחרט.
קצבאות מהביטוח הלאומי: אזרח ותיק או אבטלה?
אם פרשתם לפני גיל 67 ועדיין לא התחלתם לקבל פנסיה (או אם הפנסיה שלכם נמוכה משמעותית מהשכר האחרון), כדאי לעיתים להמתין עם הגשת התביעה לקצבת אזרח ותיק משום שייתכן ואתם זכאים לקצבת אבטלה מלאה או חלקית מביטוח לאומי.
כמו-כן, אם הגעתם לגיל המזכה בקצבת אזרח ותיק (67 לגבר ו-62.4 לאישה נכון להיום ותלוי בשנת הלידה) אך אתם ממשיכים לעבוד – הדבר עלול להשפיע על הזכאות לקצבת אזרח ותיק מפני שעד גיל 70 קיים מבחן הכנסות לקבלת הקצבה הנ"ל.
חשוב לזכור שגם לאחר הפרישה על ידי ניצול נכון של חוקי המס תוכלו לקבל החזרי מס ממס הכנסה.
למשל, אבל לא רק, ע"י הפקדה לקופת גמל במעמד עצמאי כגמלאים. ההפקדה תקנה לכם החזר מס בהגשת דוח שנתי והכספים ימשיכו להיות מושקעים ולעמוד לרשותכם למשיכה עתידית, תחת חוקי המס. ע"י תכנון מס נכון, ניתן יהיה להקטין את המס במשיכה עתידית שלהם, עד כדי אפס.
פנו אלינו על מנת שנבנה עבורכם תוכנית מיסוי מיטבית לפרישה, כך שבסופו של דבר יגדל הנטו שיעמוד לרשותכם.
השירותים שלנו