קיבוע זכויות הוא "סוכריה" שנותנת המדינה לגמלאים כדי למקסם את הקצבה החודשית והסכומים החד פעמיים נטו, שהם מקבלים עם הפרישה.
למרות שהמדינה מאפשרת לבצע קיבוע זכויות החל משנת 2012, היא אינה מחייבת לעשות כך. התוצאה היא שרבים מהזכאים לקיבוע זכויות אינם מודעים לכך, אינם מנצלים את הזכות החשובה הזו ולכן משלמים יותר מס ממה שהם אמורים לשלם – על הפנסיה ועל סכומים נוספים.
אם אינכם רוצים להיות כאלה, חשוב שתקראו את המאמר הבא:
בשנת 2012 נחקק בישראל תיקון 190, שהוא שם כולל לרפורמה משמעותית בתחום המיסוי והגמל. במסגרת התיקון, שונתה שיטת החישוב לצורך קבלת פטור ממס על הקצבה המזכה עבור גמלאים, כך שהפטור הכולל למי שהגיעו לגיל פרישה והחלו לקבל קצבה אחרי 2012 גדל בהדרגה ואמור להגיע עד ל-67% מתקרת הקצבה המזכה, החל משנת 2025.
במילים פשוטות ונכון להיום – שנת 2023 – סל הפטור הכולל העומד לרשותכם כגמלאים הוא כ-850,000 ₪ פטורים ממס. קיבוע זכויות הוא הבחירה כיצד לנצל את הפטור הזה:
ככל שתבחרו בפטור גדול יותר על הקצבה, תוכלו למשוך סכום קטן יותר כחד-פעמי פטור ממס ולהפך. למעשה, גם אם משכתם בעבר מענקי פרישה/פיצויים פטורים ממס ממעסיקים קודמים (ב-32 השנים שקדמו לפרישה) – הדבר נוגס במידה מסוימת מהפטור שתוכלו לקבל כעת על הפנסיה ועל הסכומים הנוספים. כל זאת בהתאם ל"נוסחת השילוב" שהיא האופן בו משולבים יחד הפטור על הפנסיה והפטור על המענקים והתגמולים החייבים.
ולמה השימוש במילה "קיבוע"? כי ההחלטה על השילוב בין הפטורים האלו נעשית פעם אחת, מתקבעת ולא ניתן להתחרט עליה, אלא בתוך 90 ימים בלבד.
תוכלו לערוך קיבוע זכויות אם אתם עומדים בשני תנאים, החל משנת 2012:
תנאי ראשון: הגעתם לגיל פרישה (62 לאישה* ו-67 לגבר) או פרשתם מעבודה עקב נכות רפואית לצמיתות של 75% ומעלה.
תנאי שני: התחלתם לקבל קצבה מזכה.
שימו לב, כל עוד אתם עומדים בשני התנאים האלו – גם אם אתם עדיין ממשיכים לעבוד ("פרישה מדומה") ואפילו אם הפנסיה שלכם לכשעצמה נמוכה ואינה חייבת במס – תוכלו ומומלץ לכם לערוך קיבוע זכויות.
גם אם הגעתם לגיל פרישה לפני שנת 2012 וקיבלתם קצבה מזכה, אתם זכאים לפטור של 17% מתקרת הקצבה המזכה ("הפטור הנוסף") – מדובר בפטור ממס של 1,550 ₪ על הקצבה החודשית שחבל לא לנצל.
*גיל הפרישה לנשים עולה בהדרגה והוא כיום 62.4 שנים.
כאמור, קיבוע זכויות קושר בין פטור ממס על סכומים חד פעמיים בפרישה (פיצויים, מענקי פרישה, היוון קצבה וכו') לבין פטור ממס על הקצבה השוטפת.
ע"י תכנון נכון ובמסגרת ייעוץ פנסיוני וייעוץ מס לפרישה שלוקחים בחשבון את הצרכים ואת תמונת החיסכון הפנסיוני הכוללת שלכם – ניתן לחסוך עבורכם המון כסף ובמקרים מסוימים גם לקבל בחזרה מיסים שנגבו ביתר מהפנסיה ו/או מהשכר.
היתרונות בביצוע קיבוע זכויות:
על מנת לבצע קיבוע זכויות יש לפנות לפקיד השומה ולמלא טופס 161ד, לצרף תלוש פנסיה ותלוש שכר (אם יש). כמו כן יש לצרף פירוט עדכני של יתרות כספי תגמולים חייבי מס וכספי פיצויים מקופות הגמל וגם טופסי 161 היסטוריים המעידים האם משכתם פיצויים פטורים בעבר.
לא פעם מגיעים אלינו פורשים שערכו קיבוע זכויות לבד, או אצל גורמים שייעצו להם באופן מוטעה. התוצאה במקרים רבים אינה הפיכה – על ביצוע קיבוע זכויות יש רק 3 חודשים להתחרט. התוצאה של ביצוע קיבוע זכויות באופן לא מקצועי עלולה להתבטא במס מיותר שגמלאים משלמים על הקצבה השוטפת ועל כספים שמשכו או ימשכו בעתיד מקופות הגמל, הביטוח או הפנסיה.
מומלץ מאוד לערוך קיבוע זכויות לאחר שהתייעצתם עם מומחים – יועץ פנסיוני או יועץ מס – שיוודאו שתקבלו את ההחלטות הנכונות ביותר עבורכם.
נשמח לתת לכם את השירות המקצועי ביותר כך שתמקסמו את המגיע לכם.
אנחנו מזמינים אתכם ליצור איתנו קשר לפרטים נוספים.
השירותים שלנו