הסמן מרקוביץ - ייעוץ לעובדים ולפורשים

ייעוץ פנסיוני | ייעוץ מס לפרישה

קצבת שארים וטיפול בקופות נפטר

אין מילים לתאר את הקושי שחווים אנשים שקרוב משפחתם מדרגה ראשונה נפטר. אל העצב, הבלבול והקושי הרגשי שחשים בן/בת הזוג והילדים שנותרו בחיים, מתווספת לעיתים גם דאגה וחוסר ודאות כלכלית. הם נדרשים לטפל במוקדם או במאוחר במימוש הזכויות המגיעות להם כחוק מתוך קרן הפנסיה וקופות הגמל, ההשתלמות והביטוח של הנפטר ולעיתים גם בפיצויים נספים המשולמים ע"י המעסיק, ככל והפטירה קרתה טרם הפרישה לגמלאות.

תהליך מימוש הזכויות הפנסיוניות עקב פטירה של אדם קרוב הוא ארוך ומייגע. התהליך כולל התנהלות מול קופות, שליחת אישורים וטפסים ומערב גם את מס הכנסה ואת המוסד לביטוח לאומי. לעיתים התהליך הזה קשה אפילו יותר כי הנפטר לא ערך צוואה מסודרת או תיעוד של קופות הגמל, ההשתלמות, הפנסיה והביטוח ומי הם הזכאים לקבל אותם לאחר לכתו.

ריכזנו עבורכם במאמר הזה כמה טיפים הקשורים למימוש קופות נפטר ולקצבת שארים, כדי להקל ולו במעט בתהליך המורכב והלא פשוט הזה. אז מאיפה מתחילים את התהליך למימוש וקבלת כספי נפטר בקופות? איך לקבל קצבת שארים? מול מי עומדים בתהליך? ומה כדאי לעשות כבר עכשיו כדי להקל את התהליך לעבור היקרים לנו, בבוא העת?

"הר הכסף" – מידע על חשבונות של נפטר

אתר "הר הכסף" הוא אתר ממשלתי בשיתוף בנק ישראל והוא האתר היחיד כיום המאפשר לקבל מידע מרוכז אודות חשבונות (פעילים ולא פעילים) הרשומים על שם הקרוב שנפטר בקופות הגמל, הפנסיה, בביטוחי חיים ובקרנות ההשתלמות, וכן פוליסות ביטוח למקרה מוות.
נכנסים לאתר, מזינים פרטי זיהוי כולל תאריך פטירה של הקרוב ומקבלים רשימה של הגופים בהם אותרו קופות על שמו של הנפטר. שימו לב, הרשימה אינה כוללת פרטים על סכומים, סוג המוצר או מי המוטבים – אלא רק את שם הגוף בו מנוהל הכסף ופרטי ההתקשרות. למעשה, גם המידע הזה פעמים רבות לוקה בחסר, ולא כל הגופים הרלוונטיים יופיעו בו וזאת למשל עקב טעויות בדיווח, אם הנפטר ביקש בעבר להימנע מדיווח להר הכסף או אם מדובר בגוף שכבר התחיל לשלם פנסיה לנפטר.

אתרים נוספים בהם כן מופיע מידע אודות סכומי הצבירה או הביטוח של הנפטר – הם "המסלקה הפנסיונית" ו"הר הביטוח", אך מדובר באתרים לשימוש החוסך בלבד והם נחסמים לשימוש זמן קצר לאחר הפטירה. מסיבה זו מומלץ לכל אדם להוריד דוחות מאתרים אלו עוד בחיים ולמנות בכל הקופות שלו מוטבים. טיפים נוספים בסוף המאמר.

את המידע שהתקבל מ"הר הכסף" מומלץ להצליב עם תלושי שכר אחרונים והיסטוריים של הנפטר, כך ניתן לגלות לעיתים קופות נוספות רלוונטיות.

קצבת שארים וטיפול בקופות נפטר | הסמן מרקוביץ שירות משולב ואישי. (בתמונה זוג מחזיק ידיים)

יש לי רשימה של הקופות הרלוונטיות על שם הנפטר – מה עכשיו?

על כל אחד מהשארים / יורשים / מוטבים לפנות בנפרד לכל אחת מהקופות, על גבי טופס מיוחד, על מנת לברר מהם הסכומים הצבורים בה והאם הוא זכאי לכספים האלו. יש לצרף צילום תעודת זהות שלכם ושל הנפטר כולל ספח, תעודת פטירה, צו קיום צוואה או צו ירושה.
לאחר בדיקת הגוף המנהל, ישלח אליכם מכתב המפרט האם אתם זכאים לכספי הנפטר, מה אופי הכספים ומה עליכם להוסיף ולשלוח לקופה על מנת לקבל את המגיע לכם.

מילוי טפסים והגשת מסמכים

הזכאות לכשעצמה אינה מספיקה לצורך מימוש הזכויות בכספי הנפטר בקופות השונות. כעת תתבקשו למלא טפסים ייעודיים לגבי כל אחת מהקופות הרלוונטיות, בהתאם למעמדכם כשארים/מוטבים/יורשים ולצרף מסמכים נוספים . דוגמאות למסמכים אלו: מסמכים המעידים על סיבת הפטירה ו/או על מצבו הבריאותי של הנפטר, העתק של תעודת הפטירה, של תעודת זהות שלו ושלכם, אישורי מס מפקיד השומה למשיכת פיצויים, צילום של צ'ק לאימות פרטי חשבון ועוד.
כאן משתלבים גם חוקי המס ותקנות קופות הגמל, משום שבהתאם אליהם נקבעת הזכאות שלכם כקרובי הנפטר לכספים הצבורים בקופות הגמל, הביטוח והפנסיה על שמו.

למי מגיע הכסף?

הזכאות נקבעת בסופו של דבר בהתבסס על תקנות קופות הגמל ועל חוקי המס ולצורך הפשטות ניתן לומר שהקובע הוא בעיקר:
סוג הקופה – קרן פנסיה/ביטוח מנהלים/קופת גמל/קרן השתלמות/קופת ביטוח.
סוג הכספים בקופה – תגמולים/פיצויים.
המעמד שלכם – שארים/מוטבים/יורשים.

לפניכם כמה דוגמאות לאיך המידע הזה משפיע על הזכאות שלכם לכספי הנפטר:

  • בקופות גמל – האם מדובר בכספי תגמולים או פיצויים? בעוד שתגמולים פטורים ממס למוטבים/ליורשים הרי שפיצויים הם חייבי מס ויש לפנות לפקיד שומה כדי להקטין את המס או כדי לקבל פטור.
  • בקרנות פנסיה – השארים, שהם בן/בת הזוג של הנפטר וילדיו שטרם מלאו להם 21 שנים (או ילדים בעלי צרכים מיוחדים בכל גיל) זכאים בעקרון לקבל קצבה מהקרן ולא סכום חד פעמי. גובה הקצבה תלוי בין היתר בהיותו של הנפטר עמית פעיל/לא פעיל בקרן בעת הפטירה ומה היה % הכיסוי הביטוחי שלו למקרה מוות או אם הפטירה קרתה אחרי שהתחיל הנפטר לקבל קצבת זקנה מהקרן. במקרים מסוימים, הקרן תשלם לשארים את הקצבאות כסכום חד פעמי ולא כסכום חודשי וזאת בכפוף לתקנון הקרן.
  • בביטוחי מנהלים – לא תשולם קצבה לשארים אלא תשלום חד פעמי: כספי התגמולים וביטוח החיים (אם קיים) ישולמו למוטבים כפטורים ממס ואילו כספי הפיצויים ישולמו למוטבים/לשארים/ליורשים (תלוי במעמד כספי הפיצויים בקופה, האם הם ב"רצף פיצויים" או ב"רצף קצבה" ומאילו מעסיקים) וגם צריך אישור ממס הכנסה למשיכתם.
  • ביטוח למקרה מוות ללא מרכיב חיסכון (ריסק) – סכום הביטוח ישולם למוטבים שקבע הנפטר ובכפוף לתנאי הפוליסה.
  • השארת כספים בקופות – ניתן להעביר כספי גמל לקופה חדשה על שמו של המוטב/היורש, במקום למשוך אותה. כספי השתלמות, לעומת זאת, לא ניתן להעביר על שמכם אלא רק למשוך או להשאיר בקופה על שמו של הנפטר, שתהיה חסומה להפקדות נוספות.
  • קצבת שארים מביטוח לאומי – ייתכן ומגיעה לכם כשארי הנפטר, יש לפנות ולמלא תביעה.
  • נושאים נוספים – החל מ-3 חודשים לאחר הפטירה חל מס רווחי הון על הרווחים הריאליים בגין חלק מהכספים למוטבים/יורשים. כמו-כן, במקרה בו קיימת צוואה שאינה תואמת למוטבים שמינה (או לא מינה) הנפטר עוד בחייו – עלולות להיווצר מורכבויות נוספות במימוש הכספים.

לסיכום

תהליך מימוש הזכאות לכספי נפטר בקרן הפנסיה ובקופות הגמל הוא פעמים רבות מייגע וארוך בירוקרטית ודורש התעסקות, מילוי טפסים והגשת מסמכים. פנו אלינו אם אתם זקוקים לסיוע בתהליך וכדי לוודא שתקבלו את כל המגיע לכם, בהתאם לחוקים ולתקנות – הן כסכומים חד פעמיים והן כקצבת שארים ובכפוף לחוקי המס, כדי שתשלמו מינימום מס.

ואם תרצו לחסוך מהיקרים לכם את ההתעסקות הכרוכה בכך לאחר לכתכם, קבלו כמה טיפים שכדאי לעשות כבר היום –

עוד בחיים – מה מומלץ לעשות?


1. לערוך צוואה – שתתאים לצרכים לכם ותכלול התייחסות גם לקופות ולקרנות הנ"ל. זהו טיפ החשוב בכל גיל ובמיוחד בגילאי פרישה.
2. עד שתערכו צוואה – היכנסו לאתרי "המסלקה הפנסיונית" ו"הר הביטוח", שניהם בפיקוח משרד האוצר ותקבלו תמונה מקיפה של החיסכון הפנסיוני בקופות גמל, קרנות השתלמות, ביטוחי מנהלים וקרנות פנסיה על שמכם, לצד פירוט של ביטוחי חיים ואובדן כושר עבודה בריאות, סיעוד ותאונות אישיות.
3. עדכנו מוטבים בכל הקופות הרלוונטיות ואם יש לכם צוואה – וודאו שהמוטבים תואמים.
4. ערכו רשימה מסודרת של חשבונות הבנק, מספרם והיתרות נכון להיום.
5. שמרו את טופסי 161 שקיבלתם ואת אישורי המס שברשותכם – לגבי סיום עבודה אצל מעסיקים שונים בעבר.
6. אם יש לכם קרן פנסיה תקציבית או קרן פנסיה ותיקה ואתם במצב בריאותי לא טוב, כאשר קיים סיכון ממשי לפטירה קרובה, חלילה, מומלץ לבוא להתייעץ. במקרים מסוימים כדאי יהיה למשוך את כל הכספים או חלקם (היוון קצבה) במקום לקבלם כקצבה חודשית.

אין באמור לעיל אין באמור כדי להחליף ייעוץ פנסיוני אישי המותאם לצרכי הלקוח.

צרו איתנו קשר לפרטים נוספים כדי שנוכל לעזור לכם במימוש זכויותיכם.

דילוג לתוכן